Popüler Yazılar
İklim değişikliği, küresel ısınma, toplumsal cinsiyet eşitliği, insanların hakkaniyetli bir şekilde çalıştırılıyor olması, yolsuzlukla mücadeleyi merkezine alan UN Global Compact’ın Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlar.
Kurumun çalışmalarına ilişkin, “Biz de Türkiye olarak bu küresel ağın bir parçasıyız Türkiye network’ü olarak. Biz Avrupa’da en büyük sekizinci networküz, bölgemizde en büyük networküz, 409 tane bu hedefleri ulaşmak için kendini taahhüt eden şirketlerle, akademiyle ve sivil toplum örgütleriyle çalışıyoruz. Dünya’da bu şirket sayısı 17 binin üzerinde yani inanılmaz bir network var” bilgisini veren Dördüncü, dünya çapında sadece bu ilkelerin yüzde 17’sinde ilerleme kaydedildiğini belirtti.
Kadınların üst yönetimde yer almaları yani toplumsal cinsiyet eşitliğine bakıldığında yüzde 50 eşitliğe gelebilmek için 2100 senesini işaret edildiğini belirten Dördüncü, “Türkiye’de ise bu oran yani kadınların yönetim kurullarında yer alma oranı yüzde 17,8’den bu sene yüzde 18,1’e gelmiş. Bir ilerleme var ama burada hedef yüzde 30, bunun ideali yüzde 50. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından toplumsal cinsiyet eşitliği çok önemli bir konu” diye konuştu.
Dördüncü’nın sorulara verdiği yanıtlarda öne çıkan başlıklar şöyle;
“Çevre bakımından da bakarsak, Türk iş dünyası yoğun bir şekilde Avrupa’ya ihracat yapıyor, toplam ihracatımızın neredeyse yüzde 70’i Avrupa’ya gidiyor. Eğer siz Avrupa’ya ihracat yapan bir şirketseniz artık Avrupa’nın koyduğu sınırda karbon vergileri, yeşil mutabakata uyum şartları bunlara uymak zorundasınız. Dolayısıyla sürdürülebilirlik dediğimiz zaman artık bütün iş dünyası için artık bir elzem, gelecekte yaşamak için bir zorunluluk oldu. Bu konuda çok çalışıyor olmamız lazım.
2025’te hedeflerimiz bütün alanlarda daha hızlı ve daha çabuk olmak. Bunun için mesela work shop’lar yapmak, insanları bu konuda daha çok ikna etmek. Büyük şirketler bu sürdürülebilirlik şartlarını çok önemli bir şekilde adapte ettiler gerçekten samimiler. Burada eksik kalan yer bizim kobilerimiz, küçük ve orta işletmelerimiz özellikle Anadolu’da olan şirketlerimiz, bunlar aslında ekonominin önemli bir bölümünü teşkil ediyorlar.
Bu sene artık bu sürdürülebilirlik ilkelerini onlara da anlatmak istiyoruz bu çerçevede Bursa’da ve İzmir’de çalışmalara başladık. Gaziantep’e, Denizli’ye gideceğiz dolayısıyla Türkiye genelindeki bütün kobileri bu konuda bilgilendireceğiz. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve finansal sürdürülebilirlik de çok önemli, bizim için ölçmek çok önemli.”
“300 milyar dolar para toplanması kararlaştırıldı”
İklim değişikliğini belli bir seviyede tutmak için büyük bütçe ve çaba gerekiğnin altını çizen Dördüncü, “İklimde 2050 hedefine ulaşabilmek için 7,7 trilyon gibi bir paraya ihtiyaç var, iklim değişikliğini belli bir seviyede tutmak için yani ısınacak bundan kaçış yok da işte belli bir seviyede tutulmak isteniyor.
Bakü’ye iklim toplantısına 75 bin kişi geldi bütün dünyadan, sonuçta 300 milyar dolarlık bir para toplanması kararlaştırıldı ama kimin ne kadar vereceği belli değil yani bu da havada kaldı. Maldivler, Polinezya gibi exotic Ülkeler en üst seviyede katılım sağlamışlar bakan düzeyinde, onlar için çok önemliydi çünkü küresel ısınmaya en az minimum katkıları olan ülkeler bunlar fakat küresel ısınmadan da en fazla etkilenecek ülkeler bunlar olacak. Yani bir trajedi bu adamların yaptığı en ufak bir şey yok ama en sonunda en çok bunlar etkilenecek. Eğer kutuplardaki erimeler böyle devam ederse onlar sular altında kalıp yok olup gidecekler. Gerçekten Bakü’de onlar için çok üzgündüm. Bir ülkenin bir şey yapması yetmiyor bütün dünyanın bu hedefler için çalışması lazım” dedi.
Masaüstü sohbet programımız olan sohbet mirci sizde hemen bilgisayarınıza indirebilir, daha hızlı sohbet edebilisiniz. Virüs taramasından geçirilmiştir.
© Copyright 2022 Tüm hakları saklıdır. Tasarım: burakkk Sitemiz Google ve diger arama motorlarında kelebek chat kelebek sohbet kelebek mynet sohbet Gibi kelimelerde hizmet vermektedir dogan karot