Popüler Yazılar
MURAT AĞCA
Boyu uzasın diye yüzmeye başlayan Merve Tuncel belki uzun boylu olamadı ama havuzda devleşti. Son iki ayda 13’ü altın toplam 18 madalya kazanan 17 yaşındaki milli yüzücü, ayda 300 kilometre antrenman yapıyor. Merve, ‘Her şey bitti’ dediği günlerden bugünlere nasıl geldiğini ve gelecek planlarını MİLLİYET’e anlattı.
Merve seni henüz iyi tanımayanlar için en baştan başlayalım. Başlangıç hikayen nasıl?
“Ankara’da yaşıyoruz, yüzmeyi ve suyu küçükten beri seviyorum. Neredeyse yürümeye başlarken yüzmeye başlamışım. Enerjik bir çocuk olduğum için aileme sürekli beni ‘havuza götürün’ diyormuşum. Önce altımda bez olduğu için almamışlar. Aynı zamanda boyumun uzamasına da faydası olur diye 4 yaşımda yüzmeye yazdırmışlar. Tabii yüzmenin boyu uzatmadığını sonradan öğrendik! 13 yıldır yüzüyorum, boyum hala 1.63 metre.”
‘Isınmadan havuza atladım’
Peki bu kadar yetenekli olduğunu ne zaman keşfettiler?
“Yenimahalle Spor Kulübü’nde kısa sürede yüzmeyi öğrendim, hemen altyapıya aldılar. Sanırım 7 yaşımda, ilk katıldığım müsabakada madalya aldım. Hatta olayı fazla idrak edemedim sanırım, yarış sabahı neredesiniz diye aradılar ben evde hala uyuyorum. Mayomu arabada giyip, hiç ısınmadan havuza atlamıştım…”
Profesyonel kariyerine nasıl adım attın?
“10 yaşımda Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’ne seçildim. 2015’ten bu yana antrenörüm Gyhon Shyti ile çalışıyorum. Fiziksel özelliklerim ve kondisyonum nedeniyle beni uzun mesafeye yönlendirdi. 400m, 800m ve 1500m serbest yüzüyorum. Hocamızın uyguladığı antrenman programı, küçükten alışılması gereken bir program. Yıllar içinde basamak basamak yarışlara hazırlandık. Yıllar boyu derece hedeflerini belirleyerek o hedeflere ulaşmaya çalıştık.”
Yüzme nankör spordur, antrenmanı hiç bırakamazsın derler, gerçekten öyle mi?
“Gerçekten öyle… Su hissiyati önemli. Bir gün yüzmeseniz, ertesi gün o hissiyat değişir. Suda kendinizi ağır hissedersiniz. Haftanın 6 günü yüzüyorum, 5 günü çift antrenman var. Hem suda, hem karada. Her gün yaklaşık 14-15 kilometre yüzerim, haftada 70-75, ayda 300 kilometreyi buluyor. Sabah antrenmanı 05.40’ta başlıyor. Yani hava aydınlanmadan kalkıyorum yataktan. Tabii antrenmandan sonra ilk dersleri kaçırıyorum! Okuldan sonra tekrar antrenman. 16:30-19:45 yüzüyorum. Eve gitmem 21’i buluyor bazen. Bir saat ders çalışıp yatıyorum.”
‘Sıkılmaya vakit yok’
Saatlerce havuzda bir oraya, bir buraya yüzerken sıkılmıyor musun?
“Sıkılmaya pek vakit yok. Antrenmanlarda yüzerken içimden şarkı söylediğim oluyor. Gün içinde yaşadıklarım aklıma geliyor tabii ki. Fakat yarışa girdiğim anda herşey bitiyor benim için. Yüzerken sadece kendimi kontrol ediyorum. Son dokunuşu yapacağım ana odaklanıyorum.”
‘Tokyo Olimpiyatları bana çok şey kattı’
Başarılardan sonra üzerinde ekstra bir baskı oluştu mu?
“İster istemez bir baskı oluyor. Başarı geldikçe sorumluluk da artıyor. Herkes tebrik edip ardından 2024 Paris Olimpiyatı’nda madalya alıp alamayacağımı soruyor. 17 yaşındayım ve 15’imde Tokyo’da olimpiyat yüzdüm. Rüya gibiydi. Orası bana çok şey öğretti. Stres kontrolünü yapabilseydim belki final de yüzerdim. Paris 2024’te ilk hedefim 800 ve 1500 metrede final yüzüp, Türkiye adına tarihte yine bir ilki başarmak. Madalya da Paris’te olmazsa Los Angeles 2028’de olur umarım.”
‘1-2 kürsü daha gelebilirdi’
Avrupa Şampiyonası bitmeden İslami Dayanışma Oyunları’nda yüzmek için döndün. Orada kalsan sonuç farklı olur muydu?
“Kalsam belki 1-2 madalya daha alabilirdim. Fakat biz bu sene derecelerin bu kadar düşük kalacağını tahmin edemedik. Olimpiyat senesinden sonra sporcular rahatlama moduna giriyor. Çok çalıştıkları senenin sonrası pek iyi dereceler çıkmıyor.”
‘Sanırım en kısa benim’
Bir Türk yüzücü olarak, madalyalar geldikçe yurt dışında nasıl tepkiler alıyorsun?
“Boyum kısa olduğu için önceleri beni sanırım atlamacı sanıyorlardı! Yüzmede en kısa ben oluyorum genelde. Geçen seneden beri Türk yüzmesi önemli gelişme kaydediyor. Artık diğer yüzücüler beni ve takım arkadaşlarımı ciddi rakip olarak görüyor. Mesela, idolüm İtalyan Dünya ve Avrupa şampiyonu Simona Quadarella. Son yarışta o şampiyon, ben 3. oldum. Bu gelişmede Yüzme Federasyonumuzun büyük emeği var. Başkanımız Erkan Yalçın’a verdiği destekler için çok teşekkür ediyorum.”
‘En özeli Avrupa Şampiyonası’ndaki’
Son iki ayda 18 madalyadan en özelinin Avrupa Şampiyonası’nda olduğunu belirten Tuncel, “800 metre serbestteki bronzun kadınlar yüzme tarihinde bir ilk olması ve 22 yıl sonra ülkeme madalya getirmek benim için çok önemliydi” dedi.
Uzun mesafe yüzmek kolay değil, psikolojik olarak zorlandığın bir dönem oldu mu?
“Psikolojik olarak zorlandığım dönem geçen sezonun başlarıydı. Eryaman’daki havuzumuz 2,5 ay tadilatta kaldı. Uygun şartlarda antrenmana yapamadık. Bir kulvara 10 kişi giriyorduk. Derece yüzemeyince moralim bozuluyordu. Bir ara o kadar düştüm ki, ‘Eyvah, bir daha yüzemeyeceğim’ dedim kendime. Geçen yıl kasımdan sonra yeniden toparlamaya başladım. Bu sezon bir anlamda geri dönüş sezonum oldu.”
2 ayda 18 madalya. 200m’den, 1500m’ye kadar Avrupa ve Dünya şampiyonasında kürsüler. Nasıl hissediyorsun?
“Şimdi mutluyum, fakat sezon zorlu geçti. Üç kıtada on binlerce kilometre seyahat ettik. Adeta oradan oraya koşturup durduk. Akdeniz Oyunları’ndan, Avrupa Gençler Şampiyonası’na gittim, 2 saat uyuyup ertesi gün yarışa girdim. Peru’ya iki aktarmayla 16 saat uçtuk, bir gün sonra jetlag halde yüzdüm. Fakat ülkeme bu madalyaları kazandırdığım için harika hissediyorum.”
Peki bu 18 madalya içinde senin için en özeli hangisi?
“Avrupa Yüzme Şampiyonası’nda aldığım 800 metre serbestteki bronz madalya diyebilirim. Kadınlar yüzme tarihinde bir ilk olması ve 22 yıl sonra ülkeme madalya getirmek benim için çok özeldi. O madalyayı ayrı bir yere koyuyorum.”
‘2023’te bursla Amerika’ya gideceğim’
Gelecek planlarında da söz eder misin?
“Bu süreçte, Amerikan Üniversiteleri’nden çok sayıda davet aldım. İçlerinde Harvard, Yale, Princeton gibi okullar da var. Ben tercihimi yüzme takımı nedeniyle Güney Kaliforniya için kullandım. 2023’te yüzme bursuyla Amerika’ya gideceğim. Önümde yaklaşık 10 yıllık bir yüzme kariyeri var. Tabii ki milli takımda yüzmeye devam edeceğim. Los Angeles 2028 Olimpiyatı’na da orada hazırlanabilirim. Orada ‘Amerikan rüyası’na dalmadan disiplinli çalışırsanız, başarı mutlaka gelir.”
‘Aile desteklemezse olmaz’
Ailen bu temponun neresinde?
“Her anındalar diyebilirim. Aile desteği olmadan yüzme sporu yapılamaz. Kesinlikle onlar da takımın bir parçası. Antrenmana, okula, yarışa giderken babamdan destek alıyorum. Annem de hem diyetisyenim, hem beslenme uzmanım. Onlara destekleri için çok teşekkür ederim.”
‘Arkadaşlarım bana göre program yapıyor’
Yüzme dışında sosyal hayat için nasıl vakit buluyorsun?
“Başarılı bir sporcu olmak istiyorsan sosyal hayattan belli fedakarlıklar yapman lazım. Ben de istediğim zaman arkadaşlarımla buluşup kafeye, sinemaya gidemiyorum. Ya da akşam dışarı çıkıp gezemiyorum belki. Fakat bunları pek kafama takmıyorum. Sağ olsunlar, yakın arkadaşlarım da bana göre program yapıyorlar. Zaten sosyal medyada filan da çok vakit geçirmiyorum.”
‘Sponsor desteği ekstra motivasyon’
Türkiye’de başarıya paralel bir destek görüyor musun?
“Yüzme federasyonumuz ve başkanımız bizi sürekli destekliyor. Fakat sponsorluk konusu ne yazık ki henüz istediğimiz noktada değil. Şu anda tek sponsorum, İş Bankası. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için bana destek veriyorlar. Böyle önemli bir markanın benim ve diğer olimpik sporcuların yanında olması gerçekten çok sevindirici, bize ekstra motivasyon sağlıyor. İş Bankası’na da sundukları imkan için teşekkür ediyorum. Umarım bu destek, diğer kurumlara de örnek olur.”
TUNCEL’İN BAŞARILARI
– 2020 Aralık ayında 1500 metre serbestte Avustralyalı Chelsea Gubecka’ya ait kısa kulvar dünya gençler rekorunu 15:45.29 ile kırdı.
– 2021 Avrupa Gençler Şampiyonası’nda 400, 800 ve 1500 metrede serbestte 3 altın kazandı. Avrupa gençler ve şampiyona rekorlarını kırdı.
– 2022 Haziran’da 19. Akdeniz Oyunları’nda 800 metre serbestte zirveye çıktı, 200 metre kelebekte bronz ve 4×200 metre serbest bayrakta altın madalya kazandı.
– 2022 Temmuz’da Avrupa Gençler Şampiyonası’nda 400, 800 ve 1500 metre serbestte altın, 200 metre serbestte bronz madalya kazandı.
– 2022 Ağustos’ta Avrupa Yüzme Şampiyonası’nda 800 metre serbestte 08:24:33’lük derecesiyle bronz madalya kazandı. Uzun kulvarda madalya kazanan ilk Türk kadın yüzücü unvanına ulaştı.
– 2022 Ağustos’ta 5. İslami Dayanışma Oyunları’nda 200, 400, 800 ve 1500 metre serbestte oyunlar rekorlarını kırarak 4 altın madalya kazandı. Altın madalya kazanan 4×100 serbest bayrak takımında yüzdü.
– 2022 Ağustos’ta Peru’daki Dünya Gençler Şampiyonası’nda 800, 400 ve 1500 metrede 3 altın madalyayı boynuna taktı.
Masaüstü sohbet programımız olan sohbet mirci sizde hemen bilgisayarınıza indirebilir, daha hızlı sohbet edebilisiniz. Virüs taramasından geçirilmiştir.
© Copyright 2022 Tüm hakları saklıdır. Tasarım: burakkk Sitemiz Google ve diger arama motorlarında kelebek chat kelebek sohbet kelebek mynet sohbet Gibi kelimelerde hizmet vermektedir dogan karot