sohbet KelebekChat.Gen.Tr
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • magazin
  • Spor
  • İletişim

Sohbet Girişisohbet girişi

kullanıcı
şifre
* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

kategorilerKategoriler

  • aileaile
  • animasyonanimasyon
  • anne çocukanne çocuk
  • Bedtime StoriesBedtime Stories
  • belgeselbelgesel
  • Cesur Balık 2Cesur Balık 2
  • dramdram
  • DünyaDünya
  • EğitimEğitim
  • EkonomiEkonomi
  • fantastikfantastik
  • fantastikfantastik
  • GenelGenel
  • Gerçek MasallarGerçek Masallar
  • GündemGündem
  • İkizler Firardaİkizler Firarda
  • kadınkadın
  • karokaro
  • kelebek chatkelebek chat
  • kelebek sohbetkelebek sohbet
  • komedikomedi
  • Kültür - SanatKültür - Sanat
  • MaceraMacera
  • magazinmagazin
  • okul gezisi college road tripokul gezisi college road trip
  • penguen kralpenguen kral
  • PolitikaPolitika
  • romantikromantik
  • SağlıkSağlık
  • sokakların kralı romeo izlesokakların kralı romeo izle
  • Son dakikaSon dakika
  • SporSpor
  • TeknolojiTeknoloji
  • Thee Reef 2Thee Reef 2
  • YaşamYaşam
  • yemek tarifleriyemek tarifleri

popülerPopüler Yazılar

  • kelebek chat sohbet odalarikelebek chat sohbet odalari
  • kelebek mobil sohbetkelebek mobil sohbet
  • Yozgat’ta nohutta rekolte beklentisi 75 bin tonYozgat’ta nohutta rekolte beklentisi 75 bin ton
  • Adana haberleri! Adana’da 20 kilo 736 gram esrar ele geçirildiAdana haberleri! Adana’da 20 kilo 736 gram esrar ele geçirildi
  • Son dakika! Pasifik Okyanusu 7.1'le sarsıldı!  Tsunami uyarısı geldiSon dakika! Pasifik Okyanusu 7.1'le sarsıldı! Tsunami uyarısı geldi
  • Batman’da çatışma: 5 PKK’lı öldürüldüBatman’da çatışma: 5 PKK’lı öldürüldü
  • Son dakika… Merkez Bankası'ndan önemli hamleSon dakika… Merkez Bankası'ndan önemli hamle
  • Batman’da çatışma: 5 PKK’lı öldürüldüBatman’da çatışma: 5 PKK’lı öldürüldü
  • Clinton’a Fransa teşekkürüClinton’a Fransa teşekkürü
  • Clinton’a Fransa teşekkürüClinton’a Fransa teşekkürü

Marmara Denizi ölüyor: Kadıköy sahili denizanası müsilajıyla kaplandı


Marmara Denizi ölüyor: Kadıköy sahili denizanası müsilajıyla kaplandı
DHA

Marmara Denizi alarm veriyor…

Marmara Denizi’nin çözülmesi gereken en önemli çevre sorunlarından biri olan müsilaj, son olarak 2021 yılında görülmüştü.

Ancak kısa bir süre önce tekrar belirtileri görülmeye başlanan müsilaj, giderek büyüyen bir çevresel sorun haline geldi.

Deniz yaşamını olumsuz etkileyen ‘deniz salyası’ olarak bilinen müsilajın belirtileri, son olarak Kadıköy Moda Sahili’nde görüldü.

DENİZANASI MÜSİLAJI TÜM SAHİLİ KAPLADI

Denizanalarının kıyıya vurup, su yüzeyini kaplaması çevrecileri ve vatandaşları endişelendirdi.

Su Bilimci Dr. Erol Kesici, vatandaşları endişelen bu denizanası müsilajına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“MARMARA DENİZİ’NİN YOK OLDUĞUNU GÖSTEREN BİR MANZARA”

Kış mevsiminde denizanası istilasının kirliliğin denizin yüzeyine vurması sonucu meydana geldiğini ifade eden Su Bilimci Dr. Erol Kesici, “Marmara Denizi’nin artık yok olduğunu gösteren bir manzara var. Manzara korkunç. Denizanaları buranın doğal canlılarıdır ama bu şekilde buluşları, kirlilik getirişleri denizin direncinin yok olduğunun göstergesidir. Burada eski tür balıklar olmuş olsaydı bu denizanaları onlar tarafından tüketilecekti.

Biyolojik çeşitlilik yok olduğu için ekosistem göçtüğü için ve yine aynı şekilde besin zincirini oluşturan yapılarda sorunlar meydana geldiği için bu kirlilik denizin yüzeyine uğruyor. Bu mevsimde kesinlikle normal bir durum değil.” ifadelerini kullandı.

“DENİZ ALARM VERİYOR”

Marmara Denizinin oksijensiz kaldığını ifade eden Erol Kesici, “Bunun mutlak suretle çözüm şekilleri var. Marmara Denizi’ne kesinlikle bir damla dahi olsa atık bırakmamamız gerekiyor. Yılda 5 milyon tona yakın atık bırakılıyor. Ne yazık ki literatürlere geçecek denizanalarının meydana getirmiş olduğu müsilaj. Ölüleriyle birlikte, dışarıya verdiği salgılarla birlikte ortamı tamamen oksijensiz bırakıyorlar. Alt taraftaki balıkların beslenmesini engelliyorlar. Aynı zamanda balıklar larva şeklindeyken o balıkların yavrularını da yiyorlar.

Artık denizde alarm veriyor. Bilim insanları da söylüyor demek ki deniz alarm veriyor. Artık bu sesin duyulması lazım. Marmara Denizi artık dayanamıyor. İçinde balık kalmamış, midye kalmamış, temizleyici unsurlar kalmamış. Bu kirliliğin göstergesi, başka hiçbir şey değil bunlar.” diye konuştu.

“HANGİ TURİST BU MANZARADAN HOŞLANIR”

Kıyılardan dip temizliği yapılması ve Marmara Denizi’ne özgü balık türlerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kesici, “Marmara hepimizin ve dünyanın en önemli yerlerinden bir tanesi. Şurada, bu manzaranın İstanbul Boğazı’nda, İstanbul’da gözükmesi gerçekten bizi çok üzüyor. Turistik bir yer burası. Hangi turist bu manzaradan veya hangi insan bu manzaradan hoşlanabilir?

“MARMARA DENİZİ BENİM GİBİ CANLI BİR VARLIK”

Baktığınız zaman en güzel sahillerden bir tanesi. Denizin eski biyolojik çeşitliliğini kazandırmamız gerekiyor. Çok zor değil. Önce kıyılarda dip temizliğini yapmamız gerekiyor. Ondan sonra buraya özgü olan balık türlerini daha çok artırmamız gerekiyor.

Şunu lütfen unutmayalım, burası su birikintisi değil. Marmara Denizi benim gibi bir canlı varlık. İçimde organlarım var. Marmara Denizi’nin de organları, balıkları, midyeleri var, deniz eniştesi dediğimiz bitkileri var. Fitoplanktonları, zooplanktonları var. Onlar, denizin bedava temizlik işçileri.” ifadelerini kullandı.

“MARMARA DENİZİ ÖLMEKTE”

Denizanalarının oluşturduğu müsilajın denizin dengesinin bozulduğunun işareti olduğunu ifade eden Kesici, “Marmara Denizi gittikçe asitleşmekte. Bu canlılar, buradaki gördüğümüz denizanaları 150 milyon yaşında. Denge bozulmuş. Bitki ve hayvan dengesi dediğimiz denge bozulmuş. Bu da denizanalarının oluşturmuş olduğu müsilaj. Her tarafı salya kaplamış. Denize yatırım yapmanız gerekir. Denizi sevmemiz gerekir. İnsanlarımızı öğretmemiz gerekir.

Her şeyden önce ‘bu niye böyle oldu?’ diye sorgulasınlar. Diyor ki ‘hocam bu bir doğa olayıdır’ Hayır bu doğa olayı değil. Doğanın tepkisidir. Bu insanın olayıdır. İnsanın denizleri yok etmesinin sonucudur. O nedenle kirletmeyelim. Marmara Denizi ölmekte. Marmara Denizi, ‘Ben çok hastayım, hastalığım dışarı vuruyor. Ne olur bana yardımcı olun. Bu gelişen teknolojide yardımcı olmanız gayet kolay. Yeter ki isteyin’ diyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)

Yazar: admin

Görüntüleme: 9 defa

Kategori: Gündem

Yayınlanma Tarihi: 22 Nisan 2025

Cevap bırakın

Masaüstü sohbet programımız olan sohbet mirci sizde hemen bilgisayarınıza indirebilir, daha hızlı sohbet edebilisiniz. Virüs taramasından geçirilmiştir.

Hemen Mirci İndir
sohbet KelebekChat.Gen.Tr

© Copyright 2022 Tüm hakları saklıdır. Tasarım: burakkk Sitemiz Google ve diger arama motorlarında kelebek chat kelebek sohbet kelebek mynet sohbet Gibi kelimelerde hizmet vermektedir

Go to mobile version