sohbet KelebekChat.Gen.Tr
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • magazin
  • Spor
  • İletişim

Sohbet Girişisohbet girişi

kullanıcı
şifre
* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

kategorilerKategoriler

  • aileaile
  • animasyonanimasyon
  • anne çocukanne çocuk
  • Bedtime StoriesBedtime Stories
  • belgeselbelgesel
  • Cesur Balık 2Cesur Balık 2
  • dramdram
  • DünyaDünya
  • EğitimEğitim
  • EkonomiEkonomi
  • fantastikfantastik
  • fantastikfantastik
  • GenelGenel
  • Gerçek MasallarGerçek Masallar
  • GündemGündem
  • İkizler Firardaİkizler Firarda
  • kadınkadın
  • karokaro
  • kelebek chatkelebek chat
  • kelebek sohbetkelebek sohbet
  • komedikomedi
  • Kültür - SanatKültür - Sanat
  • MaceraMacera
  • magazinmagazin
  • okul gezisi college road tripokul gezisi college road trip
  • penguen kralpenguen kral
  • PolitikaPolitika
  • romantikromantik
  • SağlıkSağlık
  • sokakların kralı romeo izlesokakların kralı romeo izle
  • Son dakikaSon dakika
  • SporSpor
  • TeknolojiTeknoloji
  • Thee Reef 2Thee Reef 2
  • YaşamYaşam
  • yemek tarifleriyemek tarifleri

popülerPopüler Yazılar

  • kelebek chat sohbet odalarikelebek chat sohbet odalari
  • kelebek mobil sohbetkelebek mobil sohbet
  • Yozgat’ta nohutta rekolte beklentisi 75 bin tonYozgat’ta nohutta rekolte beklentisi 75 bin ton
  • Adana haberleri! Adana’da 20 kilo 736 gram esrar ele geçirildiAdana haberleri! Adana’da 20 kilo 736 gram esrar ele geçirildi
  • Son dakika! Pasifik Okyanusu 7.1'le sarsıldı!  Tsunami uyarısı geldiSon dakika! Pasifik Okyanusu 7.1'le sarsıldı! Tsunami uyarısı geldi
  • Batman’da çatışma: 5 PKK’lı öldürüldüBatman’da çatışma: 5 PKK’lı öldürüldü
  • Son dakika… Merkez Bankası'ndan önemli hamleSon dakika… Merkez Bankası'ndan önemli hamle
  • Batman’da çatışma: 5 PKK’lı öldürüldüBatman’da çatışma: 5 PKK’lı öldürüldü
  • Clinton’a Fransa teşekkürüClinton’a Fransa teşekkürü
  • Clinton’a Fransa teşekkürüClinton’a Fransa teşekkürü

Elektronik kartla LPG’li otoda tasarruf


Elektronik kartla LPG’li otoda tasarruf

Elektronik kartla LPG'li otoda tasarruf

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahit Güneş, LPG’li araçlarda yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlayan, mikro işlemci özelliği bulunan elektronik kart geliştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Güneş, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 3 milyonun üzerinde LPG’li araç bulunduğunu belirterek, bu araçlar için yakıt tasarrufu sağlayan bir sistem üzerinde çalışmaya karar verdiğini söyledi.

Projeye bir yıl önce başladığını kaydeden Güneş, çalışmayı genişleterek KOSGEB Kahramanmaraş İl Müdürlüğünden 102 bin lira ARGE desteği aldığını ifade etti.

Elektronik sistemin tamamını kendisinin geliştirdiğini, dünyada hiç kullanılmadığını belirten Güneş, şöyle konuştu:

”Tasarruf sağlayıcı sistem bir karttan oluşuyor. Bunun mikro işlemci özelliği bulunuyor. Araç kendi torkuyla giderken elektronik sistemi sensöre bakıyor. Devir, gaz ve debriyaj sensörünü algılıyor. Buna da kontrollü bir elektro mikro işlemci karar veriyor. Sistemde gaz valfini keserek kullanıcıya göre tasarruf sağlıyor. Bunu bütün LPG’li araçlarda kullanmak mümkündür. Ayrıca bir sistem kurmaya da gerek kalmıyor. Sadece geliştirdiğimiz bu elektronik kartı monte ediyoruz.”

Sistemi test ettiklerini, yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlandığını ifade eden Güneş, elektronik kartı sıcak ve soğuk havalarda da çalışacak şekilde tasarladıklarını söyledi.

Yurt dışı pazarı

Proje için çalışırken mevsimsel şartları da göz önünde bulundurduklarını belirten Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Eksi 40 derece ile artı 40 dereceye kadar çalışacak şekilde tasarımı yapıldı. Yani Suudi Arabistan’ın yaz sıcağında da sorunsuz çalışacak, Kanada’nın kış ortamlarında da çalışabilecek. Bunları yurt dışına da pazarlayabileceğimizi düşünerek mevsimsel dengeyi de gözettik.

Sistem Avrupa standartlarında üretildi. Üniversite olarak özellikle LPG’li araçlarda yıllardır unutulan bir açığı kapatmaya çalıştık. Araç sahipleri daha az para ödeyerek daha çok yol gidebilecek.”

Geliştirdiği tasarruf kartı için patent başvurusunda bulunduğunu kaydeden Güneş, seri üretime geçebilmek için de çalışma yapacaklarını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Güneş, yaptıkları hesaplara göre, LPG’li her 200 bin aracın yılda 180 milyon lira tasarruf edebileceğini belirtti.

Güneş, sayısı hızla artan LPG’li araçların bu kartı kullanması halinde milli ekonomiye önemli katkı sağlanmış olacağına işaret etti.

Mahit Güneş, bu projenin ardından dizel araçlar için de benzer bir tasarruf sistemi üzerinde çalışacağını sözlerine ekledi.

AA


Yazar: admin

Görüntüleme: 91 defa

Kategori: Genel

Yayınlanma Tarihi: 02 Şubat 2012

Cevap bırakın

Masaüstü sohbet programımız olan sohbet mirci sizde hemen bilgisayarınıza indirebilir, daha hızlı sohbet edebilisiniz. Virüs taramasından geçirilmiştir.

Hemen Mirci İndir
sohbet KelebekChat.Gen.Tr

© Copyright 2022 Tüm hakları saklıdır. Tasarım: burakkk Sitemiz Google ve diger arama motorlarında kelebek chat kelebek sohbet kelebek mynet sohbet Gibi kelimelerde hizmet vermektedir

Go to mobile version