Popüler Yazılar
Fiziksel yorgunluk, düşük performans üzere yorgunluk belirtileri herkes tarafından âlâ bilinir. Bununla birlikte, yorgunluğun kendisi bir hastalık değil, bedenimizin bize gönderdiği dinlenmeye muhtaçlığımız olduğunu gösteren bir sinyaldir.
Yeterince uyuyamazsak, beyinde giderek daha fazla adenosin oluşur. Adenosin beynin uyku ve uyanıklık merkezlerini etkileyen ve yorgunluk hissinden sorumlu olan bir husustur.
Yorgunluk nedenleri
Yorgun olmamızın birçok nedeni vardır, en kıymetlisi uykusuzluktur. Ancak tıpkı zamanda
-egzersiz eksikliği
-sağlıksız beslenme,
-fazla kilo,
-stres ,
-besin eksiklikleri,
-alkol tüketimi,
-enfeksiyonlar yahut kimi ilaçları almak kendimizi yorgun hissetmemize neden olabilir. Lakin, gün içinde uykuya dalacak kadar yorgunsanız yahut yorgunluk nedeniyle artık günlük hayatınıza devam edemiyorsanız, bu tıpkı vakitte bir hastalığın belirtisi olabilir.
Sürekli yorgunlukta vitaminlerin rolü
Vitaminler bedenimizin onsuz yapamayacağı temel besinlerdir. Vitaminler, bağışıklık sistemimiz ve dışsal kirleticilere ve patojenlere karşı savunmamız için son derece değerlidir.
Birçok vitamin de güç metabolizmamıza katkıda bulunur. Bedenimizde gücün nasıl üretildiği çok karmaşıktır. B12 vitamini , güç istikrarının metabolik süreçlerinde rol oynarancak, merkezi bir rol. Yorgunluk ve bitkinlik üzere belirtiler vitamin eksikliği ile süratle ortaya çıkar. B12 vitamini yalnızca et, balık, yumurta yahut süt eserleri üzere hayvansal besinlerde bulunduğundan vegan diyetler vitaminden gereğince alamayabilmektedir.
Eksikliği olan şahıslar daha sonra süratle tükenir ve kâfi uyku ile bile yorgunluk giderilemez. Yorgunluğa yol açabilecek başka vitamin eksiklikleri ise D vitamini eksikliği ve folik asit eksikliğidir.
Sürekli yorgunlukta ne vakit doktora gidilmelidir?
Açıklanabilir bir neden olmaksızın uzun bir mühlet boyunca daima yorgun ve bitkin hissediyorsanız yahut diğer fizikî yahut ruhsal semptomlarınız varsa, bunun nedenini bulmak ve önemli bir tıbbi durumu ekarte etmek için bir doktora görünmelisiniz. Bilhassa yorgunluk hali, uyku, dinlenme, rahatlama yahut pak havada idmanla düzelmediğinde bir doktora başvurulmalıdır.
SÜREKLİ YORGUN HİSSETMENİZE NEDEN OLABİLECEK 9 SIHHAT SORUNU
1. Enfeksiyonlu yorgunluk
Soğuk algınlığı yahut grip olduğunuzda yorgunluk, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve ateşle birlikte ortaya çıkabilecek tipik semptomlardan biridir. Bununla birlikte, yorgunluğunuzun nedeni bir enfeksiyon ise, semptomlar birkaç gün sonra azalmalıdır.
2. Hipotiroidizm ile yorgunluk
Hipotiroidili bireylerde tiroid kâfi hormon üretmez. Tiroid hormonlarının çeşitli organları ve ruhumuzu etkilemesi nedeniyle, bir eksiklik çeşitli fizikî şikayetlerle alakalıdır. Yorgunluğa ek olarak, bunlar ortasında artan uyku gereksinimi, depresif ruh halleri, konsantrasyon sıkıntıları, kilo alımı ve saç dökülmesi sayılabilir.
3. Ruhsal rahatsızlıklarda yorgunluk
Fiziksel bir nedeni olmayan kalıcı yorgunluk, depresyon üzere zihinsel hastalıklara bağlı olabilir . Gerilimli ömür olayları, kalıtsal yatkınlık yahut beyindeki metabolik yahut işlevsel bozukluklar depresyona neden olabilir. Yorgunluğa ek olarak, isteksizlik ve halsizlik, depresyonun en bariz belirtileri ortasındadır.
4. Tip 2 diyabette yorgunluk
Sürekli yorgunluk, halsizlik hissi ve konsantrasyon problemleri tip 2 diyabetin başlangıcında ortaya çıkabilecek belirtiler ortasındadır. Tip 2 diyabet, sadece yetişkinlikte ortaya çıkan ve çok kilolu olmak yahut idman yapmamak üzere muhakkak faktörlerin neden olabileceği bir diyabet formudur. Etkilenenlerde, gerekli ölçüde glikoz kandan hücrelere ulaşamaz, bu da yorgunluk üzere semptomlara neden olan güç eksikliğine neden olur.
5. Kanser yorgunluğu
Nadir durumlarda, daima yorgunluk, kanser, bilhassa lösemi, lenf bezi yahut göğüs kanseri tarafından da tetiklenebilir. Bu nedenle, halsizlik, gece terlemesi yahut şişmiş lenf düğümleri üzere öbür belirtilerden şikayetçiyseniz, en kısa vakitte bir doktora görünmelisiniz. Yorgunluk hem hastalığın kendisinin bir belirtisi hem de kanser tedavisinin bir yan tesiri olabilir.
6. Uyku apnesinde yorgunluk
Yeterince uyumanıza karşın daima yorgunsanız, uyku apnesinden de muzdarip olabilirsiniz . Horlamanın kendisi can sıkıcıdır, lakin zararsızdır. Fakat nefes almada kesintiler (apne) varsa buna uyku apnesi denir. Etkilenen beşerler çoklukla yüksek sesle horlar, uyku sırasında sığ nefes alır ve 10 saniyeden uzun süren nefes duraklamaları olur.
Yorgunluğun yanı sıra kalp çarpıntısı ve nefes darlığına neden olabilen konsantrasyon meseleleri, baş ağrıları, uyanırken ağız kuruluğu, gece terlemeleri ve ani gece uyanmaları da hastalığa işaret eden öbür belirtilerdir. Uyku apnesi çeşitli öbür hastalıkların riskini artırabileceğinden, rastgele bir semptomunuz bir doktor tarafından açıklığa kavuşturulmalıdır.
7. Yorgunluk Sendromundan Yorgunluk
Yorgunluk Sendromu evvelce “Kronik Yorgunluk Sendromu” olarak bilinirdi. Bununla birlikte, hekimler artık daima yorgunluk ve bitkinliğin çok daha fazlası olduğunu varsayıyorlar. Artık sendromun bir multisistem hastalığı olduğu varsayılmaktadır. Burada birçok faktör ve neden birlikte yer alıyor.
Vücutta hormonal dengesizlikler, organ hasarları, tespit edilemeyen iltihaplar ve hudut sistemindeki hasarlar çok yorgunluğa neden olabilir. Kâfi uyku ile bile, etkilenenler çok az güce ve güce sahiptir. Artık Yorgunluk Sendromunun Uzun Covid tarafından tetiklenebileceği de varsayılmaktadır.
8. Multipl sklerozda (MS) yorgunluk
Multipl skleroz, kısaca MS, merkezi hudut sisteminin kronik inflamatuar nörolojik bir hastalığıdır. Hastalık, etkilenenlerin beyin ve omuriliklerindeki hudutlara ziyan verir ve nihayetinde onları yok eder. MS’in tipik semptomları ortasında apansız ortaya çıkan şiddetli yorgunluk ve halsizlik yer alır. Bunlar, tahminen de kol ve bacaklarda karıncalanma yahut uyuşukluk üzere başka semptomlar ve görme bozuklukları ile birlikte ortaya çıkarsa, tıbbi yardım almalısınız.
9. Demir eksikliğine bağlı yorgunluk ve halsizlik
Demir bedendeki en kıymetli eser elementlerden biridir. Kanımız oksijeni fakat kâfi ölçüde demir molekülü mevcut olduğunda taşıyabilir. Bedende demir eksikliği varsa oksijen alımı, oksijen depolanması ve kan oluşumu da ziyan görür. Demir eksikliğinin en sık görülen belirtisi yorgunluk, bitkinlik ve genel bitkinliktir. Demir eksikliği de solgunluğun bir nedenidir. Nedeni: Bedende bulunan demirin yarısından fazlası kırmızı kan hücrelerinin bir kesimidir. Demir eksikliğinde daha az kırmızı kan pigmenti vardır bu nedenle cildimiz solgun görünür.
Masaüstü sohbet programımız olan sohbet mirci sizde hemen bilgisayarınıza indirebilir, daha hızlı sohbet edebilisiniz. Virüs taramasından geçirilmiştir.
© Copyright 2022 Tüm hakları saklıdır. Tasarım: burakkk Sitemiz Google ve diger arama motorlarında kelebek chat kelebek sohbet kelebek mynet sohbet Gibi kelimelerde hizmet vermektedir dogan karot