Popüler Yazılar
Ankara’da ikinci el alım-satım sitesinde gözüne kestirdikleri pak ikinci el araçların yedek kesimlerini çalan yeni dolandırıcılık şebekesi ortaya çıktı.
Buna nazaran şebeke birinci olarak ikinci el alım-satım üzerine hizmet veren internet sitesine giriyor, evvelden belirledikleri marka ve model araçların fiyatlarını yüksekten düşüğe yanlışsız filtreliyor.
‘Ciddi alıcıyız’ diyorlar
Ardından dolandırıcılar, birinci 10 aracın sahibi tek tek arayarak aracı beğendiklerini, önemli alıcı olduklarını ve buluşmak istediklerini söylüyor.
Dolandırıcılar, aracın sahibi ile Etimesgut’a bağlı bir oto sanayi sitesinde evvelden belirledikleri motorcuda buluşuyor.
Şebekenin bir üyesi burada araç sahibini oyalamak gayesiyle sohbet açıyor ve ikramlarda bulunarak vakit geçiriyor.
7 dakika içinde söküyorlar
O esnada da şebekenin bir başka üyesi, aracı test sürüşüne çıkarmak istediğini söylüyor ve süratlice durumun farkında olan egzozcuya götürüyor.
Egzozcu burada 7 dakika içinde 2000 model araçlarda ikinci eli 8 bin lira ile 10 bin lira ortasında tutan “katalizör” kesimini söküp, yerine 100 liralık yan sanayi eser kaynaklıyor.
“Babaannem öldü, kent dışına çıkmam gerek”
Daha sonra dolandırıcılar, araç sahibi ile önemli alıcı olduklarının altını çizerek pazarlık yapıyor, helalleştikten sonra da sonraki gün satış için noterde buluşmak üzere araç sahibine kelam veriyor.
Ertesi gün satış için arayan araç sahibine ise “Babaannem öldü, kent dışına çıkmam gerek” diyen dolandırıcılar, böylece işin içinden sıyrılıyor.
Mağdurlar konuştu
Ankara’da son iki haftadır yaygın bir halde yapılan kelam konusu dolandırıcılığı pahalandıran Oto Ekspertiz Uzmanı Ahmet Coşkun Özata, yalnızca bir günde kendisine 6 tane katalizörü sökülmüş araç geldiğini söyledi.
Mağdurlardan biri avukat, başkası de 66 yaşında…
Üçü de ortak bildirisinde, “Araç alırken ve satarken başından bir an olsun ayrılmayın” diyor.
“Fiyatta pazarlık yapmadı”
Söz konusu dolandırıcılık şebekesinin mağdur ettiği isimlerden 10 yıllık avukat Atılgan Doğan, 2000 model Alman markası aracını internet sitesi üzerinde ilana koyduktan bir hafta sonra bir kişinin aradığını belirtti.
Doğan, “Gayet kararlıydı. Fakat fiyatta pazarlık yapmadı. Beni Şaşmaz Oto Sanayi’de bir yere çağırdılar. Oraya gittiğimiz vakit huzursuz halleri vardı. 3-4 kişilik birden fazla usta olan kalabalık bir küme vardı burada. Çay içmeye davet ettiler. İkramda bulundular. Bizi lafa tutup aracı art tarafa götürdüler. Bakmaya çalıştılar. Hatta ben aracı niçin götürüyorsunuz dediğim vakit aracın kaportasına ve motoruna bakacağız dediler. Ben de inandım.
“Elimizi verdik, kolumuzu kurtaramadık”
Satıcıyım, münasebetiyle fiyatta da anlaştık. Araç 20-25 dakika ortadan kaybolunca şüphelendim. ‘Aracım nerede? Gelmesi gerekiyor’ deyince de ‘Ben alıcıyım zati, fiyatta da anlaştık. Ver elini’ dedi. Elimizi verdik, kolumuzu kurtaramadık. Bir gün sonra notere çağdılar. ‘Tamam, bir gün sonra anlaşırız. Kaporaya da gerek yok’ dedim. Aracım 20 dakika sonra geldi. Helalleştik, tokalaştık. Bir gün sonra beni aradılar, ‘Babaannem öldü. Ben alamıyorum, hakkını helal et’ dediler.” diye konuştu.
“Suç duyurusunda bulunacağım”
Doğan, şöyle devam etti:
“Daha sonra öğrendik ki bütün Ankara’da bu biçimde özgün araçları arayıp katalizör denen ve yüksek meblağa satılabilen yedek parçayı çalıyorlar. Şu an aracımın eksperini yaptırdık. Çalındığı ortaya çıktı. İki gün evvel kaynak yapmışlar ve katalizörü çalmışlar. Cürüm duyurusunda bulunacağım. Şikayetçi olacağım. Kişinin, fotoğrafı adresi ve ismi elimde var. Ustaların da var. Nerede değiştirdiğini de biliyorum. Gerekli bütün süreçleri bugün başlatıyorum.”
Dolandırılanlar ekspertizde buluştu
Doğan, meşhur bir ilan sitesinde en yüksek meblağlı araçları fiyatı yüksekten düşüğe hakikat sıralayıp tek tek dolandırıcılık yaptıklarını savunarak, “Bu biçimde dolandırılan öteki arkadaşlar bana ulaştı. Onlarca kişinin birebir biçimde katalizörü çalınmış. Küme halinde biz de ekspertizde buluştuk. Hepimiz dolandırılan bireyler olarak buraya geldik.” dedi.
“Bu işin devamının geleceğini düşünüyorum”
Atılgan Doğan, “Vatandaşlar akıllı olsunlar. Kesinlikle eksperde buluşsunlar. Hatta gerekiyorsa ismi bilinen, kaliteli eksperde buluşup orada satış yapsınlar. İsmi cismi muhakkak olmayan dükkanlara gitmesinler. Hatta yüksek meblağlı araçlarda bu katalizörün fiyatının 100 bin lira ile 150 bin lira ortasında değiştiğini duydum. Bu işin devamının geleceğini düşünüyorum. Dikkat etsinler.” dedi.
“Yan sanayi bir eser takmışlar”
Dolandırıcılık şebekesinin mağdur ettiği bir öbür isim 66 yaşındaki Salih Mahsus ise mağdur Atılgan Doğan’ın yaşadığı durumun aynısının başına geldiğini lisana getirdi.
Özgü, “Orijinal katalizör sökülmüş, yan sanayi bir eser takmışlar. Burada hedef, otomobilin özgünlüğünü bozulmuş olması. Vatandaşlara tek bir ikaz yapmak istiyorum: Otomobil satacaksanız, otomobilin başından ayrılmayın.” dedi.
“Müşteriler bu duruma karşı evrak istiyor”
Ekspertiz Uzmanı Ahmet Coşkun Özata da “Arabayı inceliyorlar. İnceledikten sonra ‘Araç ile yol testine çıkacağız, arabayı test etmemiz gerekiyor’ diyorlar. Akabinde dükkanlarına götürerek katalizörlerini çalıyorlar. Bununla ilgili son iki haftadır şikayetler almaya başladık. Yaygın olarak geliyor ancak yalnızca bugün için 6 araç bana geldi. Müşteriler bu duruma karşı evrak istiyor, biz de bu evrakın teminini sağlıyoruz.” dedi.
“2-3 bin dolar ortasında satılan ürünler”
Dolandırıcıların neden bilhassa katalizör modülünü çalmayı tercih ettiklerine ait konuşan Özata, “Katalizörü çalma sebepleri ortasında içinde paladyum materyali var. Bunlar genelde 2-3 bin dolar ortasında satılan eserler. Bunlardan ötürü özgünü çalıp, yerine yan sanayi eser takıyorlar. Katalizörün çalınma sebebi ortasında çok derecede süratli yapılabiliyor. Bugün bir otomobilin katalizörü 5 ile 7 dakika ortasında çalınıp yerine yenisi takılabilir. Bugün 2000 model bir aracın katalizörü ikinci eli 8 bin lira civarında. Ancak sıfır, yüksek model araçlarda ise 100 bin liranın üzerine kadar çıkabiliyor.” şeklinde konuştu.
Masaüstü sohbet programımız olan sohbet mirci sizde hemen bilgisayarınıza indirebilir, daha hızlı sohbet edebilisiniz. Virüs taramasından geçirilmiştir.
© Copyright 2022 Tüm hakları saklıdır. Tasarım: burakkk Sitemiz Google ve diger arama motorlarında kelebek chat kelebek sohbet kelebek mynet sohbet Gibi kelimelerde hizmet vermektedir dogan karot