Popüler Yazılar
Solunum sistemi burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, akciğerler, plevra, bronşlar ve bronşiyollerden oluşur. Akciğerler, kandaki karbondioksiti ve atık eserleri dolanımdan temizlemekten sorumlu iki organdır. Oksijen yüklü kan temizlendikten sonra kalbe oradan da organ ve dokulara gönderilir.
Akciğerler, nefes verme sırasında havanın atılmasını desteklemek için gerekli olan çok fazla esnekliğe sahip organlardır. Böbreklerde olduğu üzere teneffüs da yalnızca bir akciğer ile gerçekleşebilir.
Akciğer kanseri nedir?
Nefes alma ile hava burun ve ağız yoluyla bedene girer ve biri sağ akciğere oburu sol akciğere olmak üzere iki kola ayrılan tüp gibisi bir yapı olan trakeadan geçerek akciğerlere ulaşır. Bu iki ana kol, bronşlar ismi verilen daha küçük kollara bölünür ve bunlar da daha da küçük kısımlara, bronşiyollere bölünür. Bronşiyollerin tabanında, gaz alışverişinin gerçekleştiği “torbalara” emsal boşluklar olan alveoller bulunur.
Bronşları, bronşiyolleri ve alveolleri oluşturan hücrelerden gelişebilen akciğer kanseri, hava akışını engelleyen bir kitle oluşturabilir yahut akciğer yahut bronş kanamasına neden olabilir
Akciğer kanserinin tek bir tipi yoktur, hastalığın çeşitli biçimleri vardır. Ayrıyeten akciğer, öteki örneğin göğüs kanseri üzere başka organlarda oluşan tümörlerin metastaz bölgesi haline gelebilir ve kanser akciğerlere sıçrayabilir.
Akciğer kanseri nedenleri ve risk faktörleri
Akciğer kanserinin ana nedeni sigaradır. Etkin sigara içenler erkeklerde olayların yüzde 90’ını, bayanlarda ise yüzde 75-80’ini oluşturur. Genel olarak sigara içmenin daha yaygın olduğu daha endüstrileşmiş ülkelerde görülme sıklığı daha yüksektir.
Sigara içen bir kişinin akciğer kanseri geliştirme riski, sigara içmeyen bir bireye nazaran 14 kat daha fazladır. Günde 20’den fazla sigara içiyorsanız bu risk 20 katına çıkar.
Pasif içicilik de, sigara içmeyenlerde akciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 20 ila 50 oranında artırır.
Akciğer kanserinin oluşumu ile bağlı öteki risk faktörleri de vardır:
– Toz, asbest, arsenik, krom, radon, nikel üzere unsurlara maruz kalma,
– Pişirme dumanlarına maruz kalma,
– Hava kirliliği. Etraf kirliliğinin neden olduğu akciğer kanserlerinin hadiselerin yüzde 8’ini oluşturduğu kestirim edilmektedir.
Akciğer kanserinin belirtileri ve teşhisi
Akciğer kanseri asemptomatik bir gelişim gösterir ve bu nedenle teşhis çoklukla çok ileri evrelerde yapılır.
Ancak, öbür akciğer hastalıkları için de tipik olan erken semptomların ortaya çıkması, erken teşhiste kıymetlidir:
– Nefes alma zorlukları,
– Kalıcı öksürük,
– Öksürükte kan,
– Göğüste sıkışma
– Kilo kaybı.
Akciğer kanseri hadiselerinin birden fazla 65 yaş ve üstü hastalarda teşhis edilir. Akciğer kanseri teşhisi koymanın birinci adımı, akciğerlerde ağır bir alanı ortaya çıkarabilen bir göğüs röntgenidir. Radyografiyi ekseriyetle kontrast unsurlu bir bilgisayarlı tomografi (BT) taraması izler. Bu yol bedenin iç yapılarının farklı açılardan alınan detaylı imgelerini sağlar. Bunlar daha sonra anormallikleri yahut tümörleri gösteren doku ve organların tek bir 3 boyutlu imajını oluşturmak için kullanılır. Bu muayene lezyonun boyutu, hali, yoğunluğu ve vakit içindeki büyümesi üzere çeşitli parametrelerin kıymetlendirilmesine imkan tanır.
BT taraması ile bağlantılı olarak, pozitron emisyon tomografisi (PET), hem pulmoner nodülün teşhisinde hem de bedendeki yayılımının (evreleme) değerlendirilmesinde kıymetlidir. PET, tümör olmayan dokudaki değişikliklere kıyasla tümör dokusunun varlığını daha hakikat bir formda ayırt etmeyi sağlar.
Teşhisi doğrulamak için bronş dokusunun biyopsisi (bronkoskopi) ile toplanan örneklerin incelemesinin yapılması kaidedir. Bronkoskopi teşhis, evreleme ve tıpkı vakitte tedavi seçimi için temel bir yoldur.
Akciğer tümörleri iki ana kümeye ayrılır:
– Akciğer kanseri olaylarının yüzde 10’unu oluşturan küçük hücreli akciğer kanseri yahut mikrositom,
– Olayların yüzde 85’ini oluşturan küçük hücreli olmayan akciğer kanseri.
Akciğer kanseri hadiselerinin geri kalan yüzde 5’i hudut ve endokrin (nöroendokrin akciğer karsinoid) yahut lenfatik (pulmoner lenfoma) dokular üzere dokulardan kaynaklanır.
Akciğer kanseri önlenebilir mi?
Akciğer kanserinin başlamasında rol oynayan ana risk faktörü sigara içmektir. Ortalama sigara içen bir kişinin akciğer kanseri geliştirme riski, sigara içmeyenlere nazaran yaklaşık çok daha fazladır. Ayrıyeten pasif içicilik de riski artırır. Bu nedenle, hem etkin hem de pasif sigara içiminden kaçınmak, bu hastalığa yakalanma riski üzerinde çok değerli bir tesire sahiptir.
Bununla birlikte, tütün dumanı akciğer kanseri ile alakalı tek risk faktörü değildir. Asbest, arsenik, krom, radon, nikel ve yemek pişirme dumanları üzere unsurlara maruz kalmak akciğerlerde tümörün gelişme riskini artırır.
Hava kirliliği de artık akciğer kanseri için değerli bir nedensel faktör olarak kabul edilmektedir.
Akciğerler için en uygun 10 besin
Akciğerleri ve hasebiyle tüm bedeni sağlıklı tutmak için pak havaya ve gerçek beslenmeye gerek vardır. Bununla birlikte, bilhassa akciğer sıhhatine yardımcı olabilecek besinler bulunmaktadır.
Sarımsak
Sarımsak gerçek bir doğal antibiyotiktir, astımı güzelleştirebilir ve başka akciğer hastalıklarını önlemeye yahut düzgünleştirmeye yardımcı olabilir. Çokça, çiğ olarak tüketin.
Soğan
Soğan, yüksek oranda kersetin, B vitaminleri ve C vitamini içeriği ile özgür radikallerle savaşan ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan bir antioksidan kaynağıdır. Bedeninizin alerjiler, soğuk algınlığı ve başka akciğer rahatsızlıklarıyla savaşmasına yardımcı olmak için salatalarda çiğ olarak tüketin.
Zerdeçal
Zerdeçal, sofralarımızda pek sık rastlanmayan, lakin güçlü iltihap önleyici ve antioksidan özelliklere sahip bir baharattır. Emilimini artırmak için biberle birlikte çokça tüketilmesi önerilir.
Havuç
Havuç, akciğer hastalıklarını önlemeye, astım semptomlarını güzelleştirmeye, teneffüs bozukluklarının gelişmesini önlemeye yardımcı olan değerli bir beta karoten ve C vitamini kaynağıdır.
Domates
Domates, hür radikallere karşı savunmada ve hasebiyle tümörlere karşı muhafazada çok tesirli olan bir antioksidan molekül olan likopenin en yüksek içeriğine sahiptir. Yağ ile pişirilen domates, likopenin beden tarafından daha güzel emilmesini sağlar.
Zencefil
Zencefil, baharatlı aroması ile tonik ve mide bulantısı önleyici özelliğinin yanı sıra akciğer sıhhatini da takviyeler. İltihap önleyici tesiri, akciğer hücrelerini kronik hastalıklardan müdafaaya yardımcı olabilir.
Balık
Özellikle yağlı balıklar ve soğuk deniz balıkları, akciğer işlevini destekleyen omega 3 ve D vitamini içerir.
Lahana
Lahana, toksik unsurların yok edilmesini kolaylaştıran moleküller olan yüksek ölçüde glukozinolatlar içerir. Akciğer hasarına karşı esirgeyici tesir, kafeik asit, ferulik asit ve kersetin üzere çok sayıda antioksidanın varlığıyla da arttırılır.
Orman meyveleri
Ahududu, çilek, kızılcık ve yaban mersini üzere meyveler kronik teneffüs yolu hastalıklarının ve akciğer kanserinin ana nedeni olan oksidatif gerilimi azaltmaya yardımcı olan, iltihap önleyici tesire sahip güçlü bir antioksidan olan antosiyaninler ve resveratrol kaynaklarıdır.
Portakal
Portakallar ve birebir vakitte biberler, kivi ve greyfurt demiri emmeye ve hasebiyle oksijeni bedende daha âlâ taşımaya yardımcı olan C vitamini bakımından çok zengindir. Portakallar ayrıyeten özgür radikallere karşı olumlu tesir gösteren doğal bir antioksidan olan beta kriptoksantin içerir.
Masaüstü sohbet programımız olan sohbet mirci sizde hemen bilgisayarınıza indirebilir, daha hızlı sohbet edebilisiniz. Virüs taramasından geçirilmiştir.
© Copyright 2022 Tüm hakları saklıdır. Tasarım: burakkk Sitemiz Google ve diger arama motorlarında kelebek chat kelebek sohbet kelebek mynet sohbet Gibi kelimelerde hizmet vermektedir