Kelebek Chat, Kelebek Sohbet Odalari KelebekChat.Gen.Tr

Safer ayı nedir, uğursuz mudur?

Sözlükte “boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık; karında yaşayan kurtçuk” manalarına gelen safer kelimesinin kamerî takvimin ikinci ayına isim olması değişik hallerde açıklanmıştır.

Bazı kaynaklarda, safer ismi sözün “sararmak” manasıyla irtibatlandırılarak Câhiliye bölümünde insanların yüzlerinin sararmasına yol açan veba salgınının bu aya denk gelmesiyle açıklanır.

İslâmî periyotta uğursuzluk manasının silinmesi için bu aya “saferü’l-hayr” ya da “saferü’l-muzaffer” denilmiştir.

Safer ayı Osmanlı evraklarında (ص) kısaltmasıyla gösterilmiştir. Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) devrinde mûcir, Arab-ı âribe periyodunda s̱akīl biçiminde anılan Safer ayının İslâm öncesi devirdeki en meşhur isimlerinden biri nâcirdir.

Muhtemelen “şiddetli sıcaklık” anlamındaki necr kökünden gelen bu sözün sıcak mevsimlerdeki başka aylar için de kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Safer Ayı uğursuz mudur?

Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği biçiminde bir anlayış Cahiliye periyoduna ilişkin olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Hasebiyle bu türlü bir anlayış hurafedir.

Bu ayın öteki aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) bu türlü bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur. (Buhari, Tıb, 19)

Safer ayına özel namaz ve ibadet var mıdır?

Câhiliye periyodunda safer ayı uğursuz kabul edildiğinden bu ayda umre yapmak büyük günahlardan sayılıyordu. Tekrar bu ayda yapılan evliliklerin uzun ömürlü olmayacağı, başlanan işlerin sonuçsuz kalacağı ya da makûs biteceği biçimindeki bâtıl inançların İslâm’dan sonra da varlığını sürdürdüğü anlaşılmaktadır.

Safer ayı hakkındaki Câhiliye anlayışını reddeden hadis (Buhârî, “Ṭıb”, 19; Ebû Dâvûd, “Ṭıb”, 24), daha çok nesî uygulanarak saferin haram ay kabul edilmesinin yasaklandığı biçiminde yorumlanmıştır; lakin bağlam bu ayla ilgili bâtıl inanışların geçersiz olduğu manasının çıkarılmasına da elverişlidir.

Safer sözünün “karında yaşayan kurtçuk” manasını temel alan öbür bir yoruma nazaran ise bu hadiste, Câhiliye periyodunda insan bedeninde yaşadığına ve acıktığı vakit beşere musallat olup ziyan verdiğine inanılan küçük bir canlı kastedilmekte ve bu mevzudaki inanış reddedilmektedir.

Öte yandan kimi kaynaklarda hadis üzere aktarılan, “Safer ayının çıkışını müjdeleyen kimseye ben de cenneti müjdelerim” biçimindeki rivayetin aslının bulunmadığı tesbit edilmiştir . Birebir halde bu aya mahsus olduğu nakledilen namaz, dua vb. ibadetlerle ilgili rivayetlerin de aslı yoktur.

Safer ayına has özel bir dua yahut ibadet hali de yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır.

Safer ayında meydana gelen hadiseler

İslâm tarihinde safer ayında meydana gelen değerli olaylardan kimileri şunlardır:

Exit mobile version