Kelebek Chat, Kelebek Sohbet Odalari KelebekChat.Gen.Tr

IMF’den AB ülkelerine bütçe açığı uyarısı

Uluslararası Para Fonu (IMF), “AB Mali Çerçevesinin Reformu-Mali Kuralların ve Kurumların Güçlendirilmesi” başlıklı raporunu yayınladı.

IMF, Avrupa Birliği’nin (AB) bütçe kurallarını güncellemesi ve yüksek borca sahip ülkelerin bütçe açıklarını birkaç yıla kadar düşürmesi gerektiğini bildirdi.

AB’de bütçe açıkları ve borç oranları engellenemiyor

Raporda, AB’nin mevcut mali kurallarının bütçe açıklarının sonlandırılmasında bir ölçü tesire sahip olsa da, nakdî birliğin istikrarını tehdit eden ve kırılganlıklar ortaya koyan bütçe açıkları ve borç oranlarını engellemediği belirtildi.

AB’nin mali çerçevesinin ıslahata muhtaçlığı var

AB mali çerçevesinin finansal riskleri denetim altına almak ve üretimi istikrara kavuşturmak bahislerinde başarısız bir geçmişe sahip olduğu anımsatılan raporda, “AB mali çerçevesinin ıslahata muhtaçlığı var.” sözü kullanıldı.

Düşük gerçek faiz oranları ECB’nin amaçlarını zorluyor

Raporda mali çerçevenin istikrar için kâfi araçları sağlamadığı, düşük gerçek faiz oranlarının Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) siyaset araçlarını zorladığı ve bu nedenle de enflasyon maksadının tutturulamadığı kaydedildi.

Raporda, Euro Bölgesi’nde makroekonomik şokları yumuşatmak için bir istikrar aracı kurulmasının ehemmiyetine işaret edildi.

AB’ye nazaran kamu borçları, gelirleri yüzde 60’ı geçerse önlemlerin devreye girmesi gerekiyor

AA’nın haberine nazaran, AB kurallarına nazaran, olağan kurallarda üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH’lerinin yüzde 3’ünü, kamu borçlarının da GSYH’lerinin yüzde 60’ını geçmemesi gerekiyor. Bu hudut aşıldığında uygulanacak önlemlerin AB Komitesi’ne bildirilmesi ve aktif çabanın yapılması gerekiyor.

Ancak, AB üyesi ülkeler, salgın nedeniyle kelam konusu kuralları askıya alma kararı almış, bütçe açıklarını ve kamu harcamalarını süratle yükseltmişti.

AB ülkelerinin kamu borçları

AB ülkeleri ortasında kamu borcunun GSYH’ye oranının en fazla olduğu ülkeler yüzde 189,3 ile Yunanistan, yüzde 152,6 ile İtalya, yüzde 127 ile Portekiz, yüzde 117,7 ile İspanya, yüzde 114,4 ile Fransa ve yüzde 107,9 ile Belçika olarak öne çıkıyor.

Exit mobile version